Meny Stäng

För- och nackdelar med smslån

Hitta ett smslån online

Den som behöver låna pengar får ofta upp en lång rad banker och långivare när de börjar titta närmare på lån. Det visar sig dock snabbt att de olika bankerna har olika inriktningar. De klassiska storbankerna som Nordea, Handelsbanken och Swedbank fokuserar främst på lite större lån. Vanligtvis från 30 000 kronor och upp till flera hundra tusen kronor. För den som vill låna små belopp är det sällan aktuellt att vända sig till den vanliga banken. Då kan ett smslån vara mer aktuellt. Via ett sådant går det att låna så lite som 2 000 kronor. Amorteringsperioden är vanligtvis riktigt kort. Ett riktigt litet belopp ska generellt betalas tillbaka inom en månad. För den som behöver låna något mer än någon enstaka tusenlapp finns det såväl större smslån, som praktiska kontokrediter att ansöka om.

Därför är smslån så populära

Ända sedan smslån lanserades har det funnits två sidor i debatten. Vissa älskar dessa små praktiska lån, medan andra menar att dessa kan vålla stora bekymmer, och har svårt att förstå varför någon över huvud taget vill låna pengar till så hög ränta. Det finns dock flera enkla skäl till att smslån är så populära. Det är enkelt att ansöka, processen går snabbt, pengarna betalas ut inom loppet av någon timme och dessutom fyller de här lånen ett hål på lånemarknaden. Att vända sig till banken där lönekontot finns för att låna 3 000 kronor är sannolikt inte aktuellt. Ett sådant lån går det däremot att få genom ett snabbt smslån. Att de här lånen snabbt blev populära är med andra ord inte konstigt. En bra jämförelse av smslån hittar du hos Hittasmslån.se.

För- och nackdelar med smslån

För- och nackdelar

Precis som att det finns två sidor i debatten, finns det naturligtvis både för- och nackdelar med dessa lån. När det gäller fördelarna har vi redan varit inne och tittat lite på dem. Om vi skulle sammanställa en lista skulle den se ut på följande sätt:

  • Snabb och enkel ansökningsprocess. Sker vanligtvis på webben via ett formulär första gången, för att därefter kunna skötas via ett enkelt sms för återkommande kunder.
  • Relativt lätt att bli beviljad. Det krävs vanligtvis inga jättehöga inkomster för den som ansöker.
  • Belastar bara ekonomin under en kort period, eftersom de betalas av snabbt.
  • Möjligt att låna mycket mindre belopp än vad som går att låna hos de klassiska bankerna.
  • Snabba utbetalningar, vilket gör att även akuta behov kan tillgodoses.
  • Möjligt att ta ett litet lån utan att det påverkar kreditvärdigheten, eftersom de flesta långivare inom genren inte använder sig av UC.

Men hur ser det då ut med nackdelar? Finns det några sådana, och i så fall vilka? Ja, visst finns det nackdelar. Att det går så lätt att ansöka gör att vissa ansöker även om de kanske egentligen inte borde. De kanske inte funderar igenom beslutet i förväg, vilket gör att de kanske inte reflekterar över hur snabbt pengarna ska betalas tillbaka. I värsta fall kan då detta leda till en skuldfälla, där låntagaren behöver ta andra snabblån för att få råd att betala tillbaka det första. Det gäller därför att ta ansvar för sitt eget låntagande och alltid tänka efter före.