Meny Stäng

Låna pengar till egen bostad

Drömmer du om att inom några år köpa en egen bostad? Oavsett om det är en lägenhet, ett radhus eller en villa som hägrar, bör du i god tid sätta dig in i hur det fungerar om du vill låna pengar till bostad. Vad behöver du göra och vilka krav behöver du uppfylla? När är det ett bra läge att ansöka om bolån? Det finns gott om frågor som du behöver ha svar på innan det är dags för bostadsköp.

Att göra i förväg

I riktigt god tid före köpet bör du börja med att lägga undan ett så stort belopp som möjligt på ett sparkonto varje månad. Anledningen till denna uppmaning är att du kommer behöva betala en kontantinsats när du köper en bostad. Beroende på vad den villa eller den lägenhet det gäller säljs för, kan kontantinsatsen bli ganska stor. Om man ska definiera den i procent ligger den på minst 15 % av köpesumman. Om du köper ett hus för tre miljoner skulle alltså kontantinsatsen hamna på minst 450 000 kronor. Det är riktigt mycket pengar, och du vill förmodligen inte ta ett blancolån vid sidan av för att täcka hela det behovet. Det skulle nämligen medföra en riktigt hög månadskostnad i tillägg till bolånet. Att börja spara i tid, och att verkligen spara så mycket det går varje månad är därför av största vikt.

Krav att uppfylla

Vilka krav behöver du då se till att uppfylla om du vill kunna få ett bolån beviljat? Det kan naturligtvis variera mellan olika banker, men du behöver självklart uppfylla ålderskraven. Dessa kan för övrigt också variera. Det kan vara 18 år, men det kan också vara 21 år och i vissa fall även 25 år. Om du är ung och vill ta bolån är detta något du behöver undersöka innan du ansöker, så att du inte gör en ansökan i onödan. Vidare behöver du naturligtvis ha en inkomst och den ska vara stadig. Många banker kräver en tillsvidareanställning, men vissa långivare godkänner vissa andra anställningsformer också. Hur hög inkomsten behöver vara beror förstås till stor del på hur dyr den bostad du planerar att köpa är. Något som också brukar vara ett mycket strikt krav är att du inte får ha några skulder till Kronofogdemyndigheten, och i de allra flesta fall heller inga betalningsanmärkningar.

När är det dags

När är det då en lämplig tidpunkt att ta ett bolån? Här är det viktigt att känna till att detta är en tvåstegsprocess. Det du bör göra innan du börjar gå på visningar är att be om ett lånelöfte. Då har du ett kvitto på att du faktiskt kommer att få låna pengar och vet vad ditt maxbelopp är. Det gör att du kan ge dig in i budgivningar med en trygghet och visshet. När du väl står som vinnare av en budgivning är det dags att omvandla lånelöftet till ett bolån, så att alla papper kan skrivas och bostaden kan bli din. Ett bolån tar du med andra ord inte förrän allt är så gott som klart med affären.