Meny Stäng

Om betalkort

om betalkort

Att betala med kreditkort blir allt mer populärt, och de flesta banker erbjuder olika alternativ för att handla på kredit. Man kan också skaffa kreditkort från olika företag som endast erbjuder denna tjänst, och de har också ofta poängsystem där man får poäng för varje krona man handlar för. Poängen kan sedan bytas till kontanter, gåvor och resor. Det finns också en hel del som skiljer bankkort och kreditkort åt, och vilket av dessa man bör välja beror på vilka behov man har när det gäller uttag, krediter, avgifter och var kortet kan användas någonstans.

Var kan man skaffa ett kreditkort?

Alla de stora bankerna såsom SEB, Handelsbanken och Swedbank utfärdar kreditkort, och då är de ofta kopplade till betalsystem såsom MasterCard och VISA som båda är ganska likvärdiga och accepteras både för betalningar och uttag över hela världen. Det går också att skaffa kreditkort från företag som endast erbjuder denna tjänst, som till exempel Diners Club eller American Express. Fördelen med dessa är att man kan samla poäng som man sedan kan byta mot resor, gåvor eller till och med riktiga pengar. En nackdel är dock att det inte alls är lika många som accepterar dessa kort, så då är det bäst att ha ytterligare ett bank- eller kreditkort med sig alternativ att alltid ha med kontanter.

Hur betalar man med ett kreditkort?

Hur betalar man med ett kreditkort?

Man betalar med ett kreditkort precis som vilket annat betalkort som helst. De flesta butiker, restauranger, hotell och andra ställen där man kan betala med kort accepterar många olika kort, och då drar man bara sitt kort i kortläsaren och skriver in koden alternativt visar sin legitimation. Det går också att ta ut pengar med ett kreditkort i en bankomat, och då sätts dessa pengar också upp på fakturan som skickas hem precis som om det vore ett köp som genomförts. Självklart kan man även betala online med ett kreditkort, genom att skriva in kortnumret, utgångsdatum, namn och CVV-koden. Vissa banker kräver också att man skaffar ett särskilt lösenord som används vid onlinebetalningar, för att öka säkerheten.

Skillnader mellan bankkort och kreditkort

Den största skillnaden mellan ett bankkort och ett kreditkort är att du endast kan ta ut eller handla för den summan som finns på kontot med ditt bankkort. Ett kreditkort däremot har en förutbestämd kredit som man kan handla för. Antingen betalar man en faktura i slutet av varje månad, eller också betalar man av skulden under en längre tid mot ränta. Man måste också genomgå en kreditprövning innan det bestäms hur stor kredit man får, och man måste även vara myndig samt ha en bestämd summa i lägsta månadsinkomst. Det är alltid viktigt att läsa igenom villkoren för ett kreditkort, eftersom man bör ha koll på hur hög räntan är ifall man inte betalar av hela beloppet man handlat för direkt. Avgifter tillkommer vanligtvis både för bankkort och kreditkort, även om vissa bankkort kan vara helt gratis, till exempel för studenter och ungdomar.