Meny Stäng

Sedlar och pengar

svenska sedlar

Pengar är något människor inte kan leva utan, med pengar kan man köpa de nödvändigheter som man behöver i livet såsom mat, boende, kläder, nöjen med mera. Förr i tiden när pengar inte fanns använde man sig mycket av byteshandel istället. Men i dagsläget måste man alltså ha pengar för att kunna köpa saker, utan pengar till exempel kan man inte köpa mat, vilket resulterar i att man tillslut inte kommer att överleva. Men för att man ska få pengar måste de också tillverkas och man måste också tjäna in dem, till exempel via ett jobb. Man ser aldrig hur pengar tillverkas, utan man får ofta in dem på ett bankkonto och därefter handlar man med dem. Det är till och med så att man inte alltid ser pengarna i fysiska sedlar, utan man betalar ofta med sitt betalkort på de flesta ställen. Men ibland måste man dock ha kontanter, alltså fysiska sedlar, och då går man och plockar ut dem i en bankomat.

Vart kommer sedlarna egentligen ifrån?

Men var kommer sedlarna ifrån egentligen? Allt man ser är att det kommer ut sedlar när vi ska ta ut pengar från en bankomat, men man vet egentligen inte var de kommer ifrån. Sedlar tillverkas i speciella tryckmaskiner och är gjorda av råbomull, polyester, vatten och titandioxid. De trycks på ett speciellt papper, så kallat sedelpapper, med speciella sedeltrycksfärger. För att förstärka sedlarna har man också tillsatt små mängder av andra tillsatser, såsom till exempel Carboximetylcellulosa, Epiklorhydrinharts och N-Metyl-2-Pyrrolidon. Man använder också olika säkerhetsdetaljer när man trycker sedlar för att man ska veta att de är äkta. De olika säkerhetsdetaljerna är en säkerhetstråd, som bäddas in i sedeln samt osynliga UV-fluorescerande säkerhetsfibrer.

Sedlarnas säkerhetstråd

Säkerhetstråden som finns i sedeln innehåller järn och aluminium och färgerna som används för att trycka sedeln innehåller lite olika substanser som mineraloljor, vegetabiliska oljor, torkmedel och vax. Man strävar efter att göra sedlar som är enkla att känna igen men svåra att förfalska, men också att de ska vara tåliga och slitstarka. Man försöker också framställa sedlar som har mindre påverkan på miljön. I Sverige har vi idag 20 -kronors sedlar, 50 – kronors sedlar, 100 – kronors sedlar, 200 – kronors sedlar, 500 – kronors sedlar och 1000 – kronors sedlar. Tidigare fanns det också 5 – kronors sedlar och 10 – kronors sedlar men de tillverkas inte längre idag, utan idag görs de som mynt istället.

Förfalskning av sedlar

Det är olagligt att tillverka sedlar själv, det är förfalskning och kan leda till fängelsestraff. Idag är det faktiskt inte lika vanligt med sedelförfalskning som det var förr, men det förekommer såklart. Men däremot är det svårare att förfalska sedlar idag då de är noga utformade och har speciella märkningar. Det är troligen därför man inte förfalskar sedlar lika mycket längre. Man brukar kunna upptäcka om det är en falsk sedel via färgerna och de olika stämplingar som finns, samt om den har en säkerhetstråd eller inte. Äkta sedlar har alltid en säkerhetstråd som ovan nämnt, och den ser man tydligt när man lyser på sedeln.