Meny Stäng

Välj rätt snabblån

välj rätt snabblån

Alla behöver vi låna pengar ibland. Då och då är det akut och bråttom och ett snabblån kan vara bästa lösningen för stunden. Då gäller det att tänka igenom lite vilken sorts snabblån som kan vara bäst. Ett bra sätt är att fundera lite över nedanstående frågeställningar. Vad du själv tänker och hur du svarar blir sedan en vägledning för dig så du kan välja rätt snabblån när du behöver akut extra förstärkning av kassan.

1. Vilken summa behövs?

Tänk igenom vilken summa du faktiskt behöver, låna inte mer än nödvändigt utan håll koll på dina lån hela tiden. Det är vanligt att personer som använder möjligheten att få ett snabblån behöver ett lite mindre belopp från några tusenlappar och kanske upp till tiotusen kronor.

2. När kan du betala tillbaka?

Alla lån har en bestämd återbetalningstid. Just när det gäller snabblån är det ofta en ganska kort period, till exempel en månad. Gör en bedömning på hur mycket just du klarar av att betala tillbaka inom trettio dagar för att vara säker på att allt ska fungera som du tänkt.

3. Har du tagit lån tidigare?

Har du tagit ett eller flera snabblån tidigare så kan det finnas noteringar om det hos UC (Upplysningscentralen). Om det är väldigt många noteringar där kan det försvåra dina möjligheter att få fler lån. Kanske kan din nya långivare i så fall erbjuda ett lån utan att de anlitar UC för att kontrollera din kreditvärdighet. Många bolag kollar återbetalningsförmågan på andra sätt. De tittar inte så mycket på din historik utan mer på hur det ser ut framåt.

Jämför villkoren

Jämför villkoren

När du besvarat ovanstående frågor är det dags att börja jämföra olika långivares erbjudanden. Något som är väldigt viktigt är förstås vilken ränta som gäller. Jämför den effektiva räntan mellan olika bolag för att se vad som är mest fördelaktigt. De flesta som erbjuder snabblån har också en särskild uppläggningsavgift, alltså en prislapp som inte alls är relaterad till hur mycket du vill låna utan en kostnad för att de alls ska erbjuda dig ett lån. Den avgiften kan variera ganska mycket, så jämför även den.

Om du inte kan betala

Om det oförutsedda skulle inträffa så du trots allt inte kan betala tillbaka ditt lån i tid tillkommer ytterligare kostnader och för att undvika det gäller det alltid att inte låna mer än du vet att du klarar av att betala tillbaka. Det kan dock finnas möjligheter att baka ihop flera smålån till ett större på ett sätt som ger dig lite längre återbetalningstid om det skulle bli något problem. Ett tips är att kolla det så fort som möjligt om du misstänker att det kan bli svårt att betala tillbaka hela beloppet i tid.

Hur snabbt är ett snabblån?

Just när du inser att du behöver akut förstärkning av kassan är det ofta bråttom och det är just därför det heter snabblån. Det går snabbt, till och med väldigt snabbt. I vissa fall får du besked om lånet beviljats redan inom några minuter, därefter kan det ta ytterligare en liten stund innan du har fått in pengarna på kontot.

Hur snabbt är ett snabblån?

Om du har betalningsanmärkningar

Om du sedan tidigare har gamla betalningsanmärkningar så behöver det inte vara ett hinder för att du ska få ett snabblån beviljat. Däremot ställs det krav på din framtida betalningsförmåga, att du har en inkomst av något slag och att du inte är minderårig till exempel. Det här är en säkerhet för alla som behöver låna, det gäller ju alltid att ta ansvar för sina lån och se till att betala tillbaka enligt villkoren för att det inte ska bli problem.